Християнський сайт RadChristian

Середа, 15.05.2024, 16:55

Вітаю Вас Гость | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід

Головна » 2008 » Березень » 25 » Держдепартамент США дав оцінку свободі релігії в Україні
11:47
Держдепартамент США дав оцінку свободі релігії в Україні
11 березня Бюро демократії та прав людини Державного департаменту США оприлюднило щорічний звіт про дотримання прав людини у країнах світу. У документі дана оцінка й дотриманню свободи релігії в Україні. У ньому наголошується, що Конституція України гарантує свободу релігії та уряд захищає це право, однак деякі релігійні меншини та нетрадиційні релігійні угрупування зустрічаються з труднощами в реєстрації та придбанні майна. В Україні немає державної релігії, однак, як наголошується у документі, місцева влада часами надає перевагу тій релігійній конфесії, яка у тому чи іншому регіоні має найбільше прихильників.
У звіті наводяться приклади позивання Свято-Михайлівської парафії до Київської міської адміністрації. Проблема тягнеться від 1990 року, коли парафія висловила бажання перейти від УПЦ (МП) до УПЦ КП та отримати реєстрацію. Як наголошується у звіті, зволікання та відмова влади перереєструвати цю громаду є порушенням Конвенції захисту прав людини та її фундаментальних свобод.

Ще однією актуальною проблемою сучасного релігійного життя України у документі названо проблему з поверненням конфіскованого радянською владою церковного майна та те, що на одне і це ж майно претендують кілька конфесій, що в свою чергу породжує конфліктні ситуації на місцях. На думку фахівців Департаменту, справи з поверненням Церквам і релігійним організаціям майна ідуть надто повільно. Спеціально для цього створена 2002 року урядова комісія до цього часу ще розглядає 316 випадків реституції майна.

За урядовою статистикою, 3 600 релігійних об’єктів та 12 000 релігійних предметів за період 1992-2006 року було передано у власність релігійних організацій, однак багато питань ще чекають свого вирішення.

У Звіті перечислені проблеми тих чи інших Церков з виділенням земельних ділянок для побудови храмів. З такою проблемою, зокрема, зустрічається УГКЦ у Ялті (Крим), де важко отримати землю для побудови першої греко-католицької церкви у місті.

Представники УПЦ КП скаржаться, що місцева влада Києва ігнорує прохання цієї Церкви про повернення Свято-Михайлівському монастирю колишньої монастирської будівлі на вулиці Трьохсвятительській.

В УПЦ (МП) обурені тим, що у Львівській області (Стрий, Жидачів, Миколаїв і Пустомити) продовжують ігнорувати їхні неодноразові прохання виділити землю для побудови храмів.

Римо-католики Києва не можуть отримати у свою власність колишній костел св. Миколая у Києві та мають проблеми з поверненням майна в Одесі, Чернівцях, Дніпропетровську, Львові, Миколаєві, Севастополі та Сімферополі.

Мусульмани у Сімферополі не можуть отримати землю для побудови нової мечеті.

У документі наголошується, що роками не можуть вирішитися питання повернення єврейській громаді цвинтаря у Володимиро-Волинську.

У звіті дана оцінка статусу місіонерського працівника в Україні. Тут наголошується, що Закон обмежує дію заснованих іноземцями релігійних організацій і вузько окреслює дозволені дії для духовенства, проповідників, викладачів. Разом з тим, не було зафіксованого жодного випадку обмеження з боку влади діяльності релігійних груп, які були засновані іноземцями. Для отримання української візи місіонерам потрібно мати запрошення від релігійних організацій, які мають державну реєстрацію.

Згідно з українським законодавством релігія не може бути частиною навчального плану загальноосвітніх шкіл. Всеукраїнська Рада Церков і Релігійних Організацій продовжує підтримувати зміни до закону, щоб дозволити приватним релігійним школам крім загальноосвітнього навчального плану навчати учнів тих релігійних цінностей, які сповідує релігійна організація – засновник школи.

У звіті наголошується, що уряд підтримує міжконфесійне порозуміння та часто консультується з цього питання з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій, члени яких представляють ті Церкви та релігійні організації, вірними яких себе вважають понад 90% релігійно активного населення України.
Категорія: Новини | Переглядів: 862 | Додав: radchristian | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Категорії розділу

Новини [152]

Форма входу

Погода

Пошук

Наше опитування

Ваша оцінка сайту
Всього відповідів: 200

Календар

«  Березень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0